per naixements sense violència / por nacimientos sin violencia/ for childbirth without violence
         per naixements sense violència / por nacimientos sin violencia/ for childbirth without violence    

Shiatsu i Maternitat

El shiatsu és una teràpia manual japonesa, basada en els principis de la medicina tradicional xinesa, que aplica pressió, estiraments i balancejos a punts i canals específics del cos en els quals es reflecteixen òrgans, músculs i ossos. Permet restablir l'equilibri del cos, millorar l'energia vital i l’activar els sistemes curatius de l'organisme.

El Zen Shiatsu és una poderosa eina que pot ser de gran ajuda en tots els processos de canvi que comporta la maternitat, oferint a la mare i al fill/a suport físic i emocional per dur a terme aquesta poderosa tasca amb serenitat.

El shiatsu ajuda a disminuir les tensions que puguin aparèixer, ajuda a prevenir complicacions, i és un gran suport per gaudir d'aquesta experiència humana única, enriquidora i gratificant.

 Shiatsu i embaràs

En el fetus el sentit tàctil está tan desenvolupat com l'auditiu. El fluid amniòtic i les parets de la placenta proporcionen una estimulació suau i contínua similar a la sensació de surar en aigües càlides. El shiatsu pot aportar l’estimulació adequada tant per a la mare com per al desenvolupament sensorial del bebè.
El treball del terapeuta de shiatsu depèn de les necessitats de la dona i del període de gestació en el qual es trobi. El shiatsu no segueix sempre una mateixa rutina de massatge. El terapeuta "escolta" amb les seves mans el receptor; és el cos de la dona el que li dicta quin tipus d’estiramients o de mobilitzacions cal fer,quins meridians s'han de treballar i amb quin tipus d'energia s’ha de dur-se a terme aquest treball.


L’energia del cos varia constantment i el terapeuta ha de saber interpretar aquests canvis per ser flexible durant el tractament. D'altra banda, per preparar el part acostumo a suggerir algunes visualitzacions, que la mare pot utilitzar arribat el moment. Si estic al seu costatdurant el part les hi vaig recordant per tal de facilitar-li el treball de part.

 

Durant l'embaràs el Zen Shiatsu pot ajudar a:

 • augmentar la consciència del cos 
 • regular els estats emocionals fluctuants, donant beneficis psicològics
 • estimular el desenvolupament sensorial del bebè a través de la mare
 • alleujar o evitant problemes típics com ara:

          -nàusees i vòmits

          -dolors d'esquena

          -digestió

          -insomni

          -edemes

          -rampes a les cames

 • prevenir:

          -eclampsia i preeclampsia

          -èczema i prurit cutani

          -restrenyiment

          - presentació de natgesEs recomana una sessió mensual des de la concepció -o abans- i una vegada cada quinze dies a partir de la setmana 32 de gestació.Shiatsu i Part

NOMÉS s'intervé amb Shiatsu durant el part cas que es presentin complicacions o zones especialment doloroses, abans de recórrer a la intervenció mèdica hospitalària, ja que si respectem la fisiologia del part tenint en compte les necesitats bàsiques de cada dona a cada moment, el seu cos està dissenyat i preparat per donar a llum sense cap intervenció externa.

 

Durant el part el Zen Shiatsu pot ajudar:

 • quan hi ha tensió i por: efectes relaxants del sistema nerviós
 • en cas de trencament de la bossa i absència de contraccions
 • en cas de contraccions sense dilatació
 • en cas de treball de part molt prolongat: efectes tranquil·litzadors, relaxants i revitalitzants
 • en cas d'expulsiu prolongat: ajuda al descens del bebè
 • en cas de dificultats en el deslliurament de la placenta

 

Shiatsu i Postpart

El Zen Shiatsu contribueix a restablir l’energia perduda durant el part ia enfortir la mare, també l’ajuda a recuperar l’equilibri anímic perquè pugui gaudir d'una criança sana i feliç.